biologisch

Biologisch

Biologisch heeft de toekomst. De natuur heeft een perfect systeem. Iedereen is zich bewust van de kringloop van de natuur, de groene bladeren vallen in de herfst af, en worden door micro organismen en insecten omgezet in voedingsstoffen die de boom het volgende jaar weer volop in blad laat komen. 

Door de jaren heen heeft de maatschappij een productiesysteem ontwikkeld dat ver voorbij natuurlijke processen gaat. Monocultuur en overbemesting verstoren de cyclus waardoor er een onbalans ontstaat. Monocultuur zorgt ook voor verarming van biodiversiteit in de keten van planten, insecten, vogels en zo verder. Daarom worden steeds vaker wilde bloemenstroken naast of door grote monoculturen gezaaid. Wanneer altijd dezelfde voedinsgmiddelen op dezelfde locatie worden geproduceerd zorgt dat ervoor dat planten moeilijker grondstoffen tot zich kunnen nemen. Ook verstoort genetische manipulatie natuurlijke processen, in de toekomst wordt dit ingrijpender dan wij als ssamenleving op dit moment kunnen bedenken.

Gelukkig zien en erkennen steeds meer mensen het misbruik van de natuur ten behoeve van productie en winst. Recente stikstofmaatregelen zijn hier een voorbeeld van. Steeds vaker worden wij gedwingen te kiezen wij voor respect voor de natuur. Naast dwang is er ook steeds vaker de bewustwording en kiezen wij vrijwillig onze omgeving en natuur steeds meer te respecteren en natuurlijke processen te laten leiden, het biologisch evenwicht te herstellen en steeds vaker weer onderdeel te willen zijn van het organische systeem. Dit merk je ook aan de wachtlijsten bij moestuinverenigingen. Door samen te werken met de natuurlijke processen zijn wij minder verstorend bezig.

Over het algemeen werken producenten van biologisch voedsel met de natuur mee in plaats van ertegen en dit levert een positieve bijdrage op het eindproduct waar wij als mensen de vruchten van plukken. In Eindhoven is De Genneperhoeve zo'n boerderij, en die boerderij is zeker een bezoekje waard. De Genneperhoeve boerderijwinkel is ook een van onze leveranciers, gebruiken hun producten in onze gerechten en verkopen een aantal van hun producten ook in onze winkel. Wij willen in het noorden van EIndhoven in samenwerking met een bestaand boerenbedrijf op termijn een soortgelijk initiatief gaan realiseren.

Biologisch heeft een stoffig imago, geitenwollen sokken en zweverige types. Zo vertelde Jochem Meyjer over zijn bezoek aan Ekoplaza. Dat dit imago een achterhaald feit is mag duidelijk zijn. Biologisch heeft de toekomst! En zoals Ekoplaza op twitter de cabaretier fijntjes op zijn eigen thema wees: "Adem in, adem uit! De natuur bepaalt zelf het tempo!"